Monday, August 30, 2010

Ramadhan Shout Out - Breaking Benjamin


                                                   Cam muka si bangsat ni betul - betul...
  


Kes MURTAD di Malaysia sebenarnya bukanlah sesuatu yang asing bagi kita. Sejak tahun 1992 lagi, murtad bagaikan tidak ada penyelesaian. Samada kita tak perasan... Ataupun kita tak pernah peduli.

Selepas Lina Joy, muncul seorang lagi bangsat yang kononnya pernah beragama Islam dan telah murtad. Dan kini aktif menyampaikan dakyah sampah menghina baginda Rasulullah dan agama Islam.

Korang boleh klik kat title kat atas untuk saksikan sendiri apa yang aku maksudkan. Sekali imbas mamat ni macam Alex Raja Lawak. Orang cakap dia ni orang Johor, pastu orang Perak tapi cara dia cakap macam orang Sabah. You'll be the judge...

So guys? Kita nak buat apa kat mamat ni? Bunuh? Pukul? Geletek sampai mati? The choice is in your hands...

- E . i . J .i -

Bulan Purnama, terangilah aku di malam hari...

Ramadhan Shout Out – Merdeka sangat ke?



                                                                          Bebas


Apa erti MERDEKA?

Bebas dari penjajah?

Lepak dengan member – member kat Dataran Shah Alam atau Dataran Putrajaya tengok bunga api?

Tengok Merdeka Endurance Race kat Litar Sepang?

Bullshit la semua tu...

Tak abes laung – laung Merdeka. Padahal nothing.

Aku?

Macam biasa, lepaskan diri dari kebiasaan.

Kebebasan beerti melepaskan diri dari norma. Penjajahan minda. Segalanya.

Sampai bila nak kena tipu dengan sejarah?

TV, EKONOMI dan SOSIAL.

Kita ada minda yang tersendiri...

-          E . i . J . i –

Bulan Purnama, kau tidak bersinar dengan sendiri.

Sunday, August 29, 2010

Ramadhan Shout Out - Masjid tu bukan bapak dia punya kan?

                                                     Masjid di atas air, Masjid Likas. Sabah

                                                               Masjid Likas sekali lagi...

Kecoh sekejap 1 Malaysia ni bila ada orang bukan Islam masuk dalam masjid dan menyampaikan sumbangan serba sedikit. Memula aku macam malas gak nak komen lebih - lebih sebab semua orang boleh fikir logik pasal ni. Rupa - rupanya tak boleh! Nak jugak emo! Tapi maybe aku boleh faham kut kalau ada orang yang cakap orang bukan Islam takleh masuk masjid... Sebab diorang fikir pakai kepala lutut. Ada kemudahan internet taknak pakai.

Mungkin diorang fikir semua orang bukan Islam tu tak suci. Kotor. Jijik. Tapi nape tak bagi penerangan kat orang bukan Islam tu tentang Islam? Tunjukkan yang Islam ni cool dan negotiable. Zaman Rasulullah dulu, masjid dijadikan sebagai tempat gathering antara Baginda dan duta - duta asing. Masjid dijadikan tempat percambahan ilmu, pusat pentadbiran dan lain - lain. Yang penting semua orang ada hak terhadap masjid....

Kita sepatutnya memberi gambaran yang baik tentang Islam kepada bukan Islam. Bukannya nak jauhkan lagi diorang ni. Pintu hati terbuka dalam pelbagai cara. Dalam hal ni, aku respek sangat kat ustazah aku masa aku darjah 5. Sebab apa? Masa period pendidikan Islam masa tu, dia siap cakap, kepada sesiapa yang bukan Islam, takyah keluar dari kelas pun takpe. Duduk je blajar sama - sama. Bukan macam segelintir guru yang halau student bukan Islam suruh masuk kelas pendidikan moral. The efff...

So kita takyah nak emo la pasal benda ni. Saidina Umar dulu pun pernah sembahyang dalam gereja. Takde pulak orang Kristian tu nak marah. Kadang - kadang ada antara kita ni yang tak pernah pergi masjid pun tapi emo lebih - lebih. Dah tu pulak, marah orang lain pegi masjid. Adehhh...

Tak kisahlah. Pada aku sesiapa boleh datang masjid. Tapi make sure la bersih. Kesucian masjid tetap kena jaga. Jangan datang masjid time nak nikah je weh...

- e . I . j . I -

I know it's hurting you, but it's killing me

P/S : Rindu gila nak beratur bersila panjang - panjang time malam raya nak bayar zakat...

Tuesday, August 24, 2010

Ramadhan Shout Out - Untuk apa mendongak langit kalau kaki terpijak duri?

                                             Jemput pakai SMS je? Sungguh jimat ko Badrul...

                                                                      Jom balik!!~

Hari Isnin yang agak mencabar. Jauh aku tinggalkan segala masalah jahanam di Sabah. Datang pulak masalah kat Banting. But boleh handle la kut rasanya. Thanks Aie.

Macam - macam reunion dan majlis berbuka puasa diadakan sempena bulan Ramadhan yang mulia ni. Korang ada pergi tak? Dalam masa yang sama boleh membesarkan perut menelan segala jenis makanan, korang patut amik masa tu untuk merapatkan tali silaturrahim. Udah - udah la men komen - komen kat Facebook. Pegi start enjin keta, call member, ajak berkumpul dan lepak kat kedai mapley mana - mana. Bukankah itu lebih baik? Hidup secara realiti... Bukan asik nak lepak depan laptop je.

Tapi dalam masa yang sama dapat jemputan berbuka tu, hati - hatilah sikit sebab JAKIM dah keluarkan list hotel yang tak halal hidangan berbukanya seperti Hotel Shangri La, Putrajaya dan Hotel Pan Pasifik. Pada pendapat aku la, bukan sebab daging yang disediakan hotel tu tak halal, tapi sebab masakan diorang tu diorang bubuh Wine skali... Patut la sedap semacam je. Thanks Faez for the info.

So by this week, insyallah aku akan buat gath berbuka puasa. Sapa yang nak join boleh la kontek aku. Tapi hanya untuk member - member yang ada dalam Klang Valley atau KL la. So maybe cam besa kita akan berbuka puasa kat Mali's Wangsa Maju. Pastu lepak jalan Damai sampai. Nak tambah berkat insyallah kita boleh Tarawikh sama - sama. Insyallah. :-)

OK guys. That's all for now. Pesan aku, tak kisahlah ada orang buat atau berniat jahat kat kita, ingat selalu yang Allah ada dengan kita. Selalu - selalu la berserah. Baik buruk kita bukan hak manusia untuk menilai...

- e .  I . j . I -

Dambakan sekeping hati.

Sunday, August 22, 2010

Ramadhan Shout Out - It will never be the same as before

                                                                 Laptop yang berjasa

                                                                  I can see u... Always.

Ahad yang biasa di semenanjung Malaysia. Semua insan ada perkara penting untuk dilakukan. Ada yang planning untuk tido seharian setelah berpencak silat 2 per 3 malam di FCM. Ada yang lepak depan laptop layan lagu Super Junior kat Youtube. Ada yang memilih untuk keluar sambil window shopping untuk Hari Raya kat Pavilion. Dan mungkin ada yang lepak kat surau MMU dan terus merungut pasal line broadband Celcom yang makin worse dari hari ke  hari.

Sedar tak sedar dah 2 minggu kita puasa. Amacam puasa? Tarawikh? Ada tinggal? So sementara still ada masa ni, appreciate la sket Ramadhan ni k? Kalau setakat pegi bazar Ramadhan je rajin tapi Tarawikh malas pun tak guna gak kan?

Aku? Aku suka cakap orang tapi aku pun sama? :-)

Aku still berjaya mengekalkan rekod bersih tak pergi dan masuk bazar Ramadhan dari tahun lepas. Kalau pergi bazar pun lepak tepi je. Ada orang yang tolong belikan murtabak... Aku tak cukup kuat menahan godaan bazar Ramadhan. Oh air soya...

Well, sepertimana yang aku janji, blog khas yang memuatkan input silat dan lain - lain telah siap separuh. Korang boley surf http://blackbleacherz.blogspot.com. Walaupun ia still in construction dan tak secantik mana, korang tak perlu nak kutuk dan still boleh dapat input yang sepatutnya. Dengan ini, secara rasminya blog ini HANYA akan memuatkan input selain silat. Kita memang tak mampu tak puaskan hati semua orang kan? Takyah la marah - marah weh...

Selain itu, sesiapa yang demand gambar, korang boleh surf http://www.flickr.com/photos/bleacherz. Kat sana akan memuatkan koleksi gambar aktiviti silat, hiking, gaming dan lain - lain pada sapa - sapa yang terlibat jelah. Aku minta maaf aku tak mampu nak edit semua gambar tu sebab masa yang sangat - sangat terhad. Kapasiti laptop aku pun terhad jugak.

Ok guys. Aku perlukan tido. Kepala pening. Tekak haus. Perut lapar. Hidung darah. Kaki sakit. Internet Celcom macam haram.. Damn kapitalis.

- e . I . j . I -

Aku kau dan dia. Yang pasti mereka bukan kita

Friday, August 20, 2010

Ramadhan Shout Out – My bloody Ramadhan, 20 August.

                                                             Sabah yang aman damai

                                                                         Teman sejati

Sampai – sampai je kat Sabah, aku bercadang untuk terus bergerak ke hotel untuk berehat.  Aku terlalu penat. Tapi sebelum tu aku menelefon Mimi, member yang aku knal 4 bulan lepas dan tak keterlaluan kalau aku kata aku agak percaya kat dia. Susah nak dapat member yang kita boleh percaya kat sini.

Aku : Hello. Mimi ke tu?

Mimi : Eh? Sapa ni?

Aku : Aku la bha. Eiji dari semenanjung.

Mimi : Bha! Ko rupanya. Napa sora ko lain btul? Nombor ko juga ni aku ndak kenal. Orang lain pun posa juga bha tapi ndak la penat sangat macam ko boleh tukar – tukar sora. Nah! Mimpi apa bha ko call aku ni?

Aku : Aku dah sampai di Sabah la sis. Aku call ko pakai public je ni. Fon aku skrin rosak.

Mimi : Hah? Ko ada di sabah sudah? Napa ndak inform aku awal – awal? Ko dengan sapa di Sabah bha ni?

Aku : Buat masa skang ni aku sorang je.

Mimi : Napa dengan ko ni Ji? Ada prob ka? Bha aku tau. Mesti ko ada problem dengan malingkat di Sabah ni kan?

Aku : Iskh! Takdelah sis. Aku saja – saja je datang tengok pantai di Sabah ni. Tenangkan fikiran.

Mimi : Yalah bha ko tu! Temberang btul. Macam ndak ada juga pantai di semenanjung sana. Ko tukar kerja di sini ja la Ji. Jadi rakyat Sabah ja bha. Hehe.

Aku : Kalau ada rezeki ada la kut. Member aku kata disebabkan aku suka tengok pantai, dia suruh aku jadi nelayan kat Sabah ni. Tangkap ikan. Ahaha!

Mimi : Haha! Kili kawan ko tu bha geng. Gilak!

Aku : Oklah Mi. Duit takde sangat ni. Ada masa aku call ko lagi k?

Mimi : Can bha if u. Jap. Kalau aku tanya ko ndak marah juga kan? Napa ko cakap dengan aku guna slang semenanjung?

Aku : Sorry Mi. Aku dah tak pandai cakap Sabah.

-          E . I . j . I –

P/S : Aku ndak pandai lagi cakap Sabah. Jangan ditanya napa aku ndak pandai suda mau cakap Sabah. Peduli la sana. 

Thursday, August 19, 2010

Ramadhan Shout Out – Won’t lose my will to stay, Sabah...


" And if Allah should touch you with adversity, there is no remover of it except Him. And if He touches you with good - then He is over all things competent. "

                                                                                - Surah Al An' Am, 17 -

                                                               Tanjung Aru, the sunset

Apa yang ada kat Sabah negeri di bawah bayu ni? Jujurnya pada aku, selain dari adanya Gunung Kinabalu selaku gunung tertinggi di Asia Tenggara, Sabah ni tak ada apa – apa.

Laa. Takyah la marah. Kalau tak caya korang boleh datang sendiri. Pada sapa – sapa yang nak shopping, better korang shopping kat KLCC, Times Square ataupun paling cikai AEON Jusco Cheras Selatan. Sebab harga barang lebih mahal 15% - 20% kat sini. Pastu kat sini barang – barangnya semua lambat update sebulan. Sebagai contoh, game Guitar Hero 6 a.k.a Warriors of Rock. Kat sini diorang baru je dapat stok. Handbag Gucci pun stok lama. Gear Deuter baru pun diorang tak update.

Sabah ada pantai? Kalau korang nak pergi pantai aku suggest better korang pegi Teluk Cempedak or Pantai Cherating. Walaupun Pantai Beringgis, Tanjung Aru ataupun Karambunai  kat Sabah ni sangat – sangat cool, ianya datang dengan perbelanjaan yang agak tinggi. Korang nak affordable beach getaway kan?

Sabah ada laut yang damn cool untuk snorkling? Kalau korang nak pegi snorkling, better korang pegi Pulau Perhentian ataupun Tioman. Kat sini agak pricey. Sapa – sapa yang bawak bajet kurang dari RM1000, it’s not worth it.

                                                           Nice view, Karambunai Beach

KALAU DAH TAU SABAH TU TAKDA APA  - APA, BARANG PRICEY, BARANG LAMBAT UPDATE DAN ETC, NAPA AKU MENGADA – NGADA DATANG SINI JUGAK?

Kalau korang tanya aku camtu, aku akan jawab sebab Sabah ni ada something yang aku perlukan. TENANG. Dengan suasana yang relaks untuk joging macam Taman Tun Fuad Stephen, tempat yang tak memerlukan sebarang status macam Suria Sabah atau 1 Borneo, kawasan Likas yang merealisasikan aku untuk drive di tepi pantai tanpa ada rasa macam sampah bila stuck dalam jammed dan yang paling penting, regain some lost memories...

                                                   Route joging, Taman Tun Fuad Stephen

We’ve come this far, so hold on

-        -  E . i . J . i –

My life lies in yours

Wednesday, August 18, 2010

Life Shout Out - Day that i stool still...



Apa yang korang kejar eh?

                                                                          LCCT

                                      Air Asia, Penerbangan tambang murah... murah ke?

                                                        Selamat tinggal Malaysia...

                                                            Been here, done that...

" And if it had not been for the favor of Allah upon you and His mercy in this world and the Hereafter, you would have been touched for that [lie] in which you were involved by a great punishment "

                                                                                                          - Surah An Nur, 14 -

Pernah pegi KL Sentral? Puduraya? Terminal LCCT? Apa yang korang nampak? Orang pegang 2 – 3 beg besar dan tiket sambil berlari – lari anak tengok dan kejar waktu pelepasan? Tido kat kerusi? Baca komik? Tengah online Facebook? 

Dalam hidup kita sentiasa mengejar sesuatu. Samada kita sedar atau tidak, tak semua orang mampu dapat apa yang mereka kejar. Benda ni takkan pernah berhenti. Manusia tak pernah bersyukur dengan apa yang diorang ada. 

Aku teringat apa yang aku baca dalam blog Cikgu Nasir. 2 benda yang paling seronok adalah membuli tanpa orang melawan dan mengata atau mengumpat ketika si dia tidak berkata apa – apa. Korang pernah berada dalam keadaan ni? Apa yg korang nak buat kalau ada orang mengumpat belakang korang? 

I need some get away guys. But i’ll be back. I need some closure on my own. Korang jaga diri baik – baik. Like always... Watch your back.

-         -  E . i . J . I –

Something better left unsaid

Sunday, August 15, 2010

Ramadhan Shout Out - Sappy Sunday? Sleepy Sunday?


" Indeed, Allah loves those who fight in His cause in a row as though they are a [single] structure joined firmly. "

                                                                                                              - Surah As Saf, 4 -

                                                     Darah yang gugur di subuh hari...

                                                      Nak pegi mana ni? Hmmm...

                                                              Hangs wif besties?

Tau - tau bukak mata je rasa macam takleh nafas. Pesal ni? Lubang hidung aku hilang ke? Check - check balik hidung aku penuh darah beku rupanya. Ya Allah... Macam kena pegi check klinik je. Tapi aku rasa tak payahlah kut. Kang macam - macam result aku dapat. Aku taknak puasa kat health centre dengan tiub tercucuk kat badan aku sana sini...

Chelsea memulakan kempen EPL dengan penuh bergaya apabila mencatatkan kemenangan 6 - 0 ke atas West Brom. Mesti happy sakan member - member yang sokong Chelsea ni. Tapi EPL baru start kan. Rileks la. Malam nanti turn MU plak main.

Hari Ahad yang biasa... Takde apa - apa yang menarik untuk dilakukan selain layan movie yang telah didownload dengan dedikasi sepanjang malam. Kalau baca paper harini pun tak abes - abes kes bunuh, rogol, mati, buang baby dan lain - lain. Takyah baca pun takpe. Sama je...

Korang nak pegi mana hari ni? Dating dengan businessman? Servis keta? Window shopping?

Tak kisahlah apa korang buat. Yang penting ingat jalan balik. Kan?

- E . i . J . i -

I still can feel your presence here...

Saturday, August 14, 2010

Life Shout Out - The sounds that make me go...




                                                                     LINKIN PARK

                                                              MICHAEL KENJI SHINODA

                                                                 EIJI A.K.A MOHD ARIF

                                                                   SHINODA... AGAIN

 
                                                                          EIJI AGAIN


Muzik adalah salah satu elemen yang mampu mengubah kehidupan seseorang atau satu - satu komuniti. Tak kiralah apa bentuk muzik ataupun lagu, yang penting maksud atau mesej lagu dapat disampaikan dengan sempurna.

Linkin Park. Salah satu band ' Nu Metal ' yang mampu memberikan mesej yang jelas dalam lagu - lagunya. Dengan kemampuan Mike Shinoda sebagai MC dan frontman, beliau telah mengubah maksud hidup bahawa dalam kehidupan kita di bumi Allah ini penuh dengan cabaran dan jangan sesekali kalah dengan ujian. Tak caya? Amik satu contoh lagu Linkin Park kat bawah ni. Yang mana tak faham tu boleh la amik dictionary... Ready to get pump up guys!


A Place For My Head

I watch how the moon sits in the sky
In a dark night shining with the light from the sun
The sun doesn't give light to the moon
Assuming the moon's going to owe it one
It makes me think of how you act to me
You do favors and then rapidly
You just turn around and start asking me about
Things you want back from me

Pre chorus:
I'm sick of the tension, sick of the hunger
Sick of you acting like I owe you this
Find another place to feed your greed
While I find a place to rest

I wanna be in another place
I hate when you say you don't understand
(You'll see it's not meant to be)
I wanna be in the energy, not with the enemy
A place for my head

Maybe someday I'll be just like you, and
Step on people like you do and
Run away the people I thought I knew
I remember back then who you were
You used to be calm, used to be strong
Used to be generous, but you should've known
That you'd wear out your welcome
Now you see how quiet it is, all alone

I'm sick of the tension, sick of the hunger
Sick of you acting like I owe you this
Find another place to feed your greed
While I find a place to rest

I wanna be in another place
I hate when you say you don't understand
(You'll see it's not meant to be)
I wanna be in the energy, not with the enemy
A place for my head

I wanna be in another place
I hate when you say you don't understand
(You'll see it's not meant to be)
I wanna be in the energy, not with the enemy
A place for my head

You try to take the best of me
Go away
You try to take the best of me
Go away
You try to take the best of me
Go away
You try to take the best of me
Go away
You try to take the best of me
Go away
You try to take the best of me
Go away
You try to take the best of me
Go away
You try to take the best of me
Go away

I wanna be in another place
I hate when you say you don't understand
(You'll see it's not meant to be)
I wanna be in the energy, not with the enemy
A place for my head

Shut Up, Why?

I'm sick of the tension, sick of the hunger
Sick of you acting like I owe you this
Find another place to feed your greed
While I find a place to rest.

I'm so sick of the tension, sick of the hunger
Sick of you acting like I owe you this
Find another place to feed your greed
While I find a place to rest. 

- e . I . j . I -

Prove my point

P/S : To adik Ila, Subi dengan Ira, tolong jangan tanya lagi nape abang pakai Cap. Tengok gambar kat atas tu. Pastu paham - paham sendiri sudah...

Ramadhan Shout Out – My Alamanda's Getaway...

                                                                  My getaway


                                                          Putrajaya yang tenang...


Do you not see that Allah sends down rain from the sky and makes it flow as springs [and rivers] in the earth; then He produces thereby crops of varying colors; then they dry and you see them turned yellow; then He makes them [scattered] debris. Indeed in that is a reminder for those of understanding.


                                                                                                     - Surah Az Zumar, 21 -

Adeh. tak cukup la plak external hard disk nak sedut sume TV series dengan movie kat Cybertracker. So nak taknak aku kena mencari alternatif lain iaitu pergi mencari DVD kosong. Tempat paling umum nak mencari DVD kosong pada aku adalah Low Yat tapi better aku pergi Alamanda Putrajaya. Dekat pun dekat...

Pergh! Memang standard modified bila bulan puasa, tak kira masa shopping kompleks memang penuh. Orang yang dating pun ramai. Sama ada nak carik persiapan untuk raya ( Macam awal lagi je.. ) ataupun berbuka, tu terpulang pada individu. Tapi bukan ke bila bulan Ramadhan kita kena berjimat cermat? Berbuka kat masjid pun ok gak.

Aku?

Kan aku dah kata aku carik DVD kosong. Sambil - sambil tu usha handphone baru yang boleh aku baling kat dinding kalau aku tensen. Bila tengok dari jauh kedai Nike macam nak beli la plak jersi baru Manchester United ( MU ) tapi mulut ni dah celupar la plak cakap kat Bad yang kalau ada orang nak bagi aku free jersi MU pun aku taknak sebab tak bape lawa ( Bagi aku la )... Adeh. Nyesal la plak.

Still teringat berita ada ribut kat bazar Ramadhan Jasin sampai ada 3 orang terkorban. Time - time nak beli karipap pun leh mati. Nauzubillahiminzalik...  Kesedaran datang dalam pelbagai bentuk kan?

Tak kisahlah apa pun. Papehal pun malam nanti ada EPL. Pada sesapa nak tengok bola tu pegi terawih dulu... Bagi berkat sket aktiviti tengok bola kita ni. :-)

- E . i . J . i -

I can't be who u want me to be..

Ramadhan Shout Out – My Unmasked Fear

                                                   My new and improve laptop's desktop


                                                         Amir Fadhli, guru dan sahabat


                                                          Keris, bisa segala senjata


                                                             Plaza Tanjung Aru, Sabah


                                                              Mr.  Ayie and Mr. Tuck


" O you who have believed, do not follow the footsteps of Satan. And whoever follows the footsteps of Satan - indeed, he enjoins immorality and wrongdoing. And if not for the favor of Allah upon you and His mercy, not one of you would have been pure, ever, but Allah purifies whom He wills, and Allah is Hearing and Knowing. "


                                                                                                          - Surah An - Nur, 21 -



Skang dah pukul 258 pagi. Di kala semua insan lain sedang tido kepenatan akibat sembahyang sunat Tarawikh ataupun tadarus di masjid, aku masih lagi mengadap laptop yang baru siap direpair. Alhamdulillah, bila check - check balik, takde satu file pun kurang atau missing. Boleh menangis aku kalau ada file yang hilang. Mana nak dapat balik gambar – gambar yang aku dah ambik. Memori semua tu... Semoga laptop ni terus berjasa dalam keadaan aman hendaknya. Nak taknak aku kene terus memakai Windows 7. Aku takde choice... Tapi aku perlu mengambil langkah berjaga – jaga selepas ini. Wahai laptop, jangan khianati aku lagi. Jangan jadi seperti insan – insan yang lain...

Masih terngiang – ngiang lagi suara Amir Fadhli UTP yang begitu teruja bila aku cakap aku nak ke Sabah. Insyallah sahabat. Aku akan sampai jugak nanti kalau umur aku panjang. Tak sabar nak belek – belek keris ko dan lepak sekali kat Plaza Tanjung Aru. Urusan yang lain? Tu pun kene diuruskan jugak. Terlalu banyak yang aku tinggalkan di Sabah. Nak rasa camne puasa kat sana...

Aku dah trauma nak bukak paper. Sana sini kes buang baby. Ya Allah. Apa la nak jadi. Makin banyak kempen kesedaran, lagi banyak plak kes. Dah akhir zaman sangat – sangat ni kengkawan... Ingat – ingat sikit.

Aduh. Kepala dah denyut – denyut. Tapi aku still takleh tido. Nak kena lepak kat Mapley gak ni. Ok kengkawan... Nanti sambung. Sahur nanti aku kejut... Haha! Jangan tak bangun plak!

-       - E . i . J . i –

Hatiku di bawah bayu



Thursday, August 12, 2010

Ramadhan Shout Out - Smiles for a new life... But it's not mine.

                                                          Aku dan adik Ekiyn Saad


                                                          Puan Puteri ketika single




                                                     Puan Puteri ketika dah tak single


                                                        Anak Puan Puteri, Qays Furqan


" The example of those who were entrusted with the Torah and then did not take it on is like that of a donkey who carries volumes [of books]. Wretched is the example of the people who deny the signs of Allah . And Allah does not guide the wrongdoing people. "


                                                                                                      - Surah Al - Jum'ah, 5 -


Petang Khamis yang biasa dan santai. Takde apa - apa yang menarik nak dikongsikan selain daripada suasana Klang Valley yang panas membara dan mampu membuatkan hati insan - insani menggelegak menahan lapar dan dahaga. Well, it's part of Ramadhan izzit? Well, apa kata kita tambahkan sikit aktiviti bulan puasa ni. Kita kira sama - sama dalam sebulan puasa ni berapa kali je hujan... :-).

Alhamdulillah. Puan Puteri Aida a.k.a Put a.k.a Puteri Degil Circle Of Trust telah selamat melahirkan baby lelaki yang diberi nama Qays Furqan ( Adeh, pelik nama baby U ni Put. But cool...) kelmarin. Walaupun Puan Put gagal mendapat baby kembar but aku harap dan berdoa ko bley dapat baby kembar on next try. Don't worry... Papehal congratz weh... Nanti ada masa aku datang melawat.

Tadi masa on the way pegi keja pepagi tadi, bukak - bukak je radio kedengaranlah lagi kes buang bayi. Kat tempat sampah lak tu! Celaka btul! ( Adeh, kurang sikit pahala puasa aku ) Kalau tak silap aku, ni kes ke - 5 dalam masa 4 hari. Ya Allah. Makin menjadi - jadi la plak. Time bulan puasa lak tu... Kalau taknak sangat baby tu, bagilah pada orang lain yang nak bela baby tu. Kalau setakat buang baby nak cover malu, baik jangan. Kat akhirat nanti malu kaw - kaw punya... Ingat skit.

Laptop aku still kat kedai. Esok baru siap kut. So dengan itu akaun Flickr aku masih belum beroperasi dengan sepenuhnya sebab gambar - gambar penting semuanya ada dalam laptop. Sori kepada bebudak Silat yang nak gambar... Papehal nanti ' cikgu Arif' update.

Ok guys. By then. Selamat berbuka puasa. Time berbuka puasa tu ingat - ingatlah pada saudara seIslam kita yang memerlukan. Malam nanti jangan lupa tarawikh... Insyallah...

- E . i . J . i -

I only keep my scars, the other me is gone

Wednesday, August 11, 2010

Ramadhan Shout Out - Hidupku, Matiku, Sujudku...

                       Main meriam, kewajipan untuk aku pada 10 malam terakhir Ramadhan. Hehe..                                                


                                                               Kaki je yang dating?                                   


"And We have certainly made the Qur'an easy for remembrance, so is there any who will remember? "


                                                                                                          - Surah Al Qamar, 17 -                              

Alhamdulillah. Segala puji bagi Allah, Penakluk sekalian alam... Nawaitu sauma ghadin An adai fardi shahri Ramadhana hazihissannati Lillahi Taala...

Akhirnya, bulan yang paling barakah, penghulu segala bulan tiba lagi, bulan Ramadhan. Bulan yang menjanjikan pahala yang melimpah ruah pada sesiapa yang menghargainya. Bulan rezeki pada para peniaga. Bulan yang menjanjikan perubahan pada sesiapa yang berusaha. Bulan yang paling sesuai untuk berdiet tanpa rasa terpaksa. Bulan yang tidak mengenal tempat dan masa...

Camne Tarawikh korang malam tadi? Cukup 23 rakaat dengan Witir? Ataupun buat 8 je? Tak kisahlah bape banyak korang buat tapi sama - sama la kita beramal dalam bulan yang penuh bermakna ni. Penat tu memang confirm la tapi kalau tak skang bila lagi kan?

Teringat aku zaman puasa time sekolah dulu. Sementara nak tunggu waktu berbuka layan cite Jepun Beautiful Life. Pastu ada layan La surpadora plak. Kahkah! naif sungguh zaman tu. Bila zaman - zaman dah keja ni, jangan cakap nak tengok TV, nak buat benda lain pun susah.

So lastly, pada sesapa yang ada kapel, kurang - kurangkan dating. Kurang dating kurang la dosa. Kalau ada awek atau BF korang yang taktau ngaji, ajar la sikit - sikit. Amik kesempatan dalam Ramadhan ni untuk buat pahala banyak - banyak. Tapi jangan la bila bulan puasa dah abes korang buat dosa banyak - banyak plak...

Happy fasting guys... May Allah bless u all

- e . I . j . I -

Rindu sangat - sangat nak berpuasa kat Sabah... Ya Allah.

Monday, August 9, 2010

LIfe Shout Out - Against my will...

                                                                      Yang bersalah?

                                                                Yang langgar keta?

" And [that] He may punish the hypocrite men and hypocrite women, and the polytheist men and polytheist women - those who assume about Allah an assumption of evil nature. Upon them is a misfortune of evil nature; and Allah has become angry with them and has cursed them and prepared for them Hell, and evil it is as a destination "

                                                                                                                                     - Surah Al - Fath,6 -

Apa pengertian maaf bagi korang? Sekadar ayat di mulut untuk penyedap kata? Sekadar perlakuan untuk menenangkan hati yang lara? Sekadar mengisi masa lapang untuk mengamankan getar di jiwa? Adakah maaf WAJIB diberi kepada sesiapa yang memintanya? Ada sapa - sapa nak tolong jawab bagi aku? 


Jawapan aku tidak...


Maaf sebenarnya terlalu berharga. Maaf bukanlah sekadar ucapan semata - semata. Ia hendaklah disertai dengan perbuatan dan berazam untuk tidak mengulangi benda yang sama. 


Aku bagi contoh ;


Kalau la tetiba ada seorang pencuri rompak rumah korang. Abes ilang henfon Blackberry, LCD TV SONY 42', peti Ais, PS3, seterika dan macam - macam lagi benda berharga korang, pastu pencuri tu kantoi kena tangkap polis kemudian raya tahun depan plak pencuri tu datang rumah korang dan minta maaf. Yang lagi sakit hati plak pencuri tu cakap seraya berkata...

" Bro, saya susun 10 jari tangan dan kaki mintak ampun dan maaf dari hujung rambut sampai hujung kaki pasal saya rompak rumah bro tahun lepas. Barang - barang bro yang saya rompak saya dah jual dah, Kira halal eh bro? Ni kan raya. Sedangkan Nabi ampunkan umat. Ni kan pulak kita manusia. Tapi saya tengok muka bro macam panas je. Takpelah kalau bro taknak maafkan. Yang penting saya dah mintak maaf ".


Adeh...  Punyalah senang. Taknak maafkan main import - import nama Nabi plak.


So kalau kita relatekan kat sini, maaf mempunyai pengertian yang sangat mendalam. Maksudnya kalau kita dah tau kita salah, betulkan kesilapan kita dan minta maaf. Minta maaf pastu buat lagi kesilapan yang sama untuk apa?


Jangan suka - suka meminta maaf kalau kita tak sedar sejauh mana kesilapan kita membuatkan orang lain terseksa. Satu lagi contoh kat tengah jalan ada orang langgar keta korang sampai kemek, pastu dia datang kat korang " Bro, minta maaf la terlanggar keta bro sampai pecah lampu, kemek, plet tercabut dengan pecah cermin belakang keta bro ni. Saya dah minta maaf kan? Kira settle sini ajelah eh? Saya nak cepat ni".


Dah faham?


Aku bukan nak sebarkan fahaman yang korang jangan tak bagi kemaafan kat orang lain. Tapi setiap individu tu berbeza kan? Jangan samakan diri dengan orang lain. Insyallah...


Sorry seems to be the hardest word


- E . i . J . i -

How to save a life?



LIfe Shout Out - DIscomfort endlessly...

                                         Window 7 yang perasan bagus, jahanam laptop aku...

                                                                    Choose your destiny

                                                                         The interior

                                                          Mr Ayie, the great Mr. Thinker

" And when you see them, their forms please you, and if they speak, you listen to their speech. [They are] as if they were pieces of wood propped up - they think that every shout is against them. They are the enemy, so beware of them. May Allah destroy them; how are they deluded? "

                                                                                                                            - Surah Al - Munafiqun, 4 - 


Dengan kadar penonton kat restoran JS Maju, Cyberjaya yang terlalu ramai sampai takde tempat nak duduk, aku dan Aie terus je bergerak ke Restoran Arab Sana'a. Tak kisahlah mana - mana tempat pun, asalkan boleh tengok bola aku rasa dah cukup ok. And i think its paid off bila tengok MU berjaya mengalahkan Chelsea 3 - 1 dan seterusnya berjaya merangkul Community Shield. To be honest, MU played well in this game. Lots of chances. For the records, kalau MU stay main cool football camni, takde masalah untuk rampas EPL title balik dari Chelsea. Insyallah...

Aku agak tension sebenarnya. Ini disebabkan laptop aku yang terus buat hal. Kadang - kadang aku takleh salahkan laptop gak. Aku je yang kadang - kadang sebok install ini dan itu sampai laptop aku dah takleh tahan. Dan untuk reminder korang jugak, once Window 7 korang dah takleh thru masuk sampai Windows atau login, sila batalkan hasrat untuk meminjam DVD dari kawan korang untuk repair installation sebab memang dah takleh buat apa selain dari korang format. Window 7 ada mode perasan bagus di mana kononnya Window 7 ni boleh repair all kind of software error by itself. Duh! What the f... So kesimpulannya maybe aku kena carik screwdriver yang halus untuk bukak dan recover hard disk aku untuk backup data dia dulu. So kalau aku tak update blog tu paham - paham jelah...

Untuk bebudak Silat, Xtreme Rollers dan V's Community, kalau korang rasa ' Cikgu Arif ' atau ' Abg Eiji ' tamak sangat nak bagi atau post gambar korang kat blog ni, ketahuilah korang yang ' Abg Eiji ' telah create account Flickr di mana korang leh copy gambar aktiviti kegemaran korang kat situ. Suka tak? So adik Hafiy Saifuzzaman jangan banyak komplen lagi pasni k? Kalau nak komplen gak sila beli kamera sendiri... Hahaha!


OK. By all means. Sama - sama kita jaga diri masing - masing dan orang - orang yang kita sayang. Sentiasa bebaskan minda kita untuk berfikir. Tak semua benda yang kita tahu kita akan faham maksudnya. Wallahu'alam


Achieving true freedom by hatred


- E . i . J . i -


Heartless now, heartless then, heartless ever...









LIfe Shout Out - Skandal la sangat...

                                                            KL yang jerebu dari hari ke hari...

                                                                          Adikku

                                                    With Laura, World Silat Championship

And they will say, "If only we had been listening or reasoning, we would not be among the companions of the Blaze."

                                                                                                                                - Surah Al - Mulk,10 -

Skandal. Kekasih separuh masa. Kekasih gelap. Teman tapi mesra. Girlfriend angkat... ( What the f? )

Semua di atas adalah di antara beberapa term panggilan yang korang atau kita selalu dengar mutakhir ini. Suka ataupun tidak, skandal telah menjadi benda common dalan kehidupan kita ( ataupun korang ) seharian. Tanpa kita sedar, ia telah menjadi terlalu normal sampai certain - certain people dah tak rasa benda ni salah... Ye ke???


Dalam ertikata lain, skandal secara kasarnya bermaksud mempunyai hubungan sulit. Sebagai contoh, korang dah ada girlfriend atau boyfriend tapi korang still ada 'somebody' yang korang tak couple secara rasmi. Yang korang call or SMS siap sayang - sayang apa semua. Kuar lunch sama - sama. Maybe even worst. Skandal dalam definisi lain adalah mempunyai safety net. Setuju?


Time aku kat MSU dulu, perkataan skandal ni tak wujud lagi. Kiranya kalau ada member aku yang ada skandal dengan pompuan lain, kitorang akan panggil pompuan tu 'mistress' atau lagi kasarnya gundik. Honestly, kadang - kadang aku tak salahkan insan yang ada skandal ataupun orang yang diskandal sebab manusia ni ada flaws. Takde manusia sempurna. Tapi skandal - skandal ni aku rasa dah tak payah buat lagi kut...


Dalam zaman cyber ni, benda - benda fundamental dah semakin hilang. Dalam konteks ni, KESETIAAN ataupun LOYALTY. Tak kisahlah la boyfriend atau girlfriend korang tu seteruk mana, tapi make sure korang sedar yang dunia ni cuma stage. Benda ni semua ada hikmah. Cuba la try belajar untuk setia. Bukan rugi duit satu sen pun. Yang korang dapat? DIGNITY. Takleh beli kat 7 Eleven tu weh...

So camne? Kita semua sentiasa ada pilihan. Yang hitam dan putih sangat - sangat jelas kat depan aku. Allah boleh tarik semua yang kita ada dalam sekelip mata... Kalau tak esok, hari ni. Persoalannya... Adakah kita sedia?

- E .  i . J . i -


Try to break myself from this chain


p/s : Thanx Adik Syazarina for the thoughts.











Sunday, August 8, 2010

Weekends Shout Out - I won't tell u a thing...

                                                                     Aku dan Zari

                                                             Main PES pun ok jugak

                                                         What a sunny day... Smile for me?

" So whoever does an atom's weight of good will see it, And whoever does an atom's weight of evil will see it "
                                                           
                                                                                                                         - Surah Az - Zalzalah, 7, 8 -


Hari Ahad yang biasa dan realistik. Semua orang ada benda - benda penting untuk dibuat. Kamil Shahputra pegi main aggressive inline kat Kompleks Belia Kuantan. Bebudak MMU study macam nak gila sebab next week ada midterm exam. Zarith pegi kenduri kahwin. Mus ada konvo kat UKM. Bebudak UTP pegi kursus keris dengan Cikgu Sidek. So? Pelbagai jenis aktiviti dilakukan untuk mengisi hari Ahad seperti yang sepatutnya. In case kalau korang tak paham, Ahad dalam bahasa Inggeris ialah SUNDAY. Sunday bermaksud hari matahari ataupun hari untuk menikmati sinaran matahari. So generally hari Ahad adalah hari yang korang tak patut memerap dalam bilik bukak Facebook, layan online games, tengok Nona, layan CSI Supreme Sunday, baca blog dan sebagainya. Update blog takpe kut... Haha!

Aku? Memula ada plan nak keluar pastu tetiba tak jadi. Semua kuasa Allah kan. Manalah tau kalau aku kuar jugak jadi apa - apa ke kan? Bukanlah nak fikir bukan - bukan tapi kita kena fikir jugak baik buruk setiap perbuatan. Malang tu kan tak berbau... But just aware for the signs. It's all around you...

Di kala semua orang happy - happy, tetiba lak aku dapat berita yang member aku, Puteri Aida ada complication nak deliver baby, so by tomorrow dia kena bedah la plak. So as frenz ataupun sedara Islam, sama - sama la kita doakan dia moga - moga semua selamat. Insyallah...

Kat sini gak aku nak inform yang pasni segalanya tentang aktiviti silat akan aku muatkan khusus dalam blog silat yang khas supaya content dalam blog ni tidak bercampur antara yang personal dan general. Tidak akan ada lagi info tentang silat kat blog ni kecuali yang berbentuk personal. Segala kritikan korang khasnya dari Syafik TLDM dan Abang Hakim sentiasa aku hargai.
 
Ok kengkawan. Dah nak masuk Maghrib dah pun. Insyallah. Hayya'alas Solah. Malam nanti ada MU lawan dengan Chelsea plak for the Community Shield. So, Jom pakai jersi MU!!! Jumpa kat Restoran Arab Sana'a. Aku belanja tapi korang bayar...

- E . i . J . i -

Sometimes, the thing u really wanna see, u don't really have to open your eyes

bloG BudDieS