Tuesday, March 17, 2009

LeDaNg ShOwDoWn - PrOlOg, MeNcAri InSaN peMbUkA JaLaN




Gunung Ledang, gunung yang penuh dengan misteri. Gunung yang penuh dengan cerita – cerita dongeng dan mitos tanpa bukti yang saban disogok pada anak – anak kecil sebelum lena pada malam hari. Gunung yang dikatakan menjadi tempat persemayaman sang puteri. Terpulang pada individu lain untuk menilai tapi pada aku, Gunung Ledang adalah tempat untuk mencari identiti yang pasti. Tempat untuk mentafsir ketahanan diri. Tempat untuk mengota janji…

Ahh! Macam poyo la plak tulis prolog bunga – bunga! Kepala tengah serabut. Lagi 4 hari nak gerak Gunung Ledang tapi tak dapat lagi member yang confirm nak ikut. Macam – macam masalah dihadapi oleh kengkawan terdekat. Afik a.k.a Abg SMS Tak Sampai ada hal. Zaid a.k.a Abg Perasan Terer Main Game Bola ada seminar (Seminar konon! Macam la aku taktau hang nak pi tengok bola. Pirah!). Ijoy a.k.a Abg Skatefreak plak ade kenduri kahwin untuk ditandang. Adus… Camne aku nak explain kat Adam a.k.a Abg RXZ Open ni. Pegi tanya Epi a.k.a Abg Kuat Dating la tengok camne. Aku pun pegi la umah beliau.

Aku : Oit sampah! Ko buat ape tu?

Epi : Hamboi! Samsengnya bahasa! Tak bagi masuk umah kang baru ko tau! Menonggeng je la ko kat luar tu. Kahkah! Ni ape cerita ko datang ni? Kalau nak pinjam duit memang tak dapat la.

Aku : Kahkah! Nak pinjam duit apanya. Aku datang ni nak paksa ko ikut aku pegi naik Gunung Ledang minggu ni la. Jom la weh. Cukupkan korum yang sedia ada. Kalau ko tak ikut payah aku nak menjawab kat bebudak MMU nanti. Berdarah telinga aku kene kutuk bro.

Epi : Aku bukan taknak ikut weh. Tapi bajet aku short la. Ko bukan taktau bos aku tu cam haram sikit. Keje aku sikit punya bersepah tapi gaji aku die taknak tambah. Memang d**n s**t btol!

Aku : Uiks! Nak mencarut ke merampus ke slow - slow skit. Kang kene palang blog aku ni kang sia – sia je kita masuk ISA. Kahkah! Ko pun satu hal la. Time keje ko bantai main YM. Camne la bos ko nak tambah gaji. Kalau aku jadi bos ko lame aku buang ko dah. Hohoho!

Epi : Mane ada! Aku rajin buat keje weh. Mane la sempat nak YM. Papehal pun memang sori banyak – banyak la. Next time ko pegi Ledang memang aku follow. Manja apa cita? Dia ikut?

Aku : Ntah la. Dia kata dia pegi teman nenek dia pegi follow atok dia bertunang. Konfius aku. Alasan ntah apa – apa. Kalau dia tak follow memang takde transport la. Mau menapak pegi Ledang ni.

Epi : Huh? Kongkrit gile alasan! Kahkah! Ko try la carik member lain bro. Mesti ada punya member lain nak ikut. Bukan tiap – tiap hari dapat pegi Ledang.

Aku : Ramai da aku ajak. Ada yang takut sesat la. Takut kena gigit nyamuk la. Takde Astro atas puncak la. Serabut aku nak fikir masalah sekor – sekor. Banyak sangat alasan. Ko pun sama je! Cite banyak plak!

Epi : Kahkah! Sori la bro. Kalau aku boleh ikut dah lame aku ikut. Ala.. dari ko pening – pening, baik kita main Guitar Hero. Aku da terer da skang. Stakat main level expert tu tutup mata je. Takdehal la nak potong score ko. Kahkahkah! Ada berani?

Aku : Ko dari tahun lepas cakap camtu tapi tak terer – terer gak. Harap jari kelingking je hidup. Kahkahkah!

Secara automatiknya, aku telah mengkonfemkan yang Epi a.k.a Abg Kuat Dating tak dapat follow aku pegi ikut naik Gunung Ledang atas sebab - sebab kekurangan sumber kewangan. Aku agak kecewa jugak sebab Epi adalah calon paling sesuai nak ajak layan sisha perasa Honeydew kat puncak. Tapi nak buat camne, takkan nak paksa - paksa pulak. Yang penting, Ledang dapat didaki dengan cemerlang... 3 hari lagi.

2 comments:

abg bicep said...

ni apa ni gambar x berkaitan. punyala bnyk gambar, gambar lain pulak dibubuh. x best aaa camni.

3viL X eIjI said...

laa..

berkaitan la tu.ko nak aku kaitkan camne lagi..

hahaha!

bloG BudDieS