Wednesday, February 11, 2009

PaRt 1 - Di MaNa SeMuAnYa BeRmUla, MaRtiAl ArT TeRuLuNg...



MoNdAy, 930 pm, 9 Feb

Tgh lepak2 depan tv lepas seharian membetulkan PC yang tak boleh connect internet, aku tewas. Aku da cuba pelbagai cara nak repair Internet Connection dia tapi tak betul2 gak. Klu ikutkan hati mmg aku hempas PC ni tapi selepas memikirkan akibat yang aku pun akan kena hempas ngan abah aku selang beberapa saat lepas aku hempas PC ni, aku hanya mampu berdiam diri dan memikirkan idea yang lebih bernas untuk merepair PC ni. Hai, hari ni memang hari bertuah kau wahai PC..kau tunggulah hari esok.

Untuk melepaskan tension yang teramat sangat disebabkan PC hamlau tu, aku pun bukak game Dynasty Warriors 6 PS2 Version. Tengah2 main game tu, aku teringat game Street Fighter yang aku mula2 main kat Console Game Micro Genius sekitar tahun 1990. Micro Genius tu hadiah dari abang aku atas kecerdikan aku time Tadika Kemas. Kalau tak silap aku, masa tu Playable Characters dia ada 4 orang je iaitu Ryu a.k.a Lone Fighter, Guile a.k.a Tentera US, Chun Li a.k.a Gadis Pusing2 Kaki dan Zangief a.k.a Penggusti Berbulu Dada Merah.

Aku taktau la nape tapi surely masa tu aku agak slalu kena dibuli. Nak cakap aku kerek tak jugak (Masa tu kecik lagi weh. Perkataan kerek tu pun tak wujud lagi). Kata bonda aku, muka aku ni cam pompuan sket (yeke? Pasal tu ke aku kene buli? Unacceptable). So dengan cara main game Street Fighter tu jelah aku leh lepaskan marah aku yg helpless dibuli. Aku main game tu sampai takde sape boleh beat aku (Abang aku pun give up main dgn aku)Dengan game console yang agak terhad time tu, aku menjadi antara yang terbaik di kalangan gamers di daerah aku walaupun aku baru darjah 1 time tu. Sampaikan tetiap minggu ada je kengkawan ajak aku fight game tu. Memori indah semua tu. Part yang kena buli tu je tak bape best.

Karektor yang slalu aku pilih time tu adalah Ryu a.k.a Lone fighter. Aku pilih Ryu sebab dia cool, movement yang sukar diramal dan senang nak buat Power dia (boleh bergaduh dengan member pasal berebut nak pilih karektor) Aku terpengaruh dengan Ryu sampaikan aku penah pki Headband Pendekar kaler merah tu pegi skolah pagi (nampak agak poyo gak la). Bila ada orang lain tanya , aku cakap aku blaja Taekwando padahal aku memang taktau apa2 pasal Martial Art. Bila aku cakap camtu, kurang sikit la orang buli aku dan kengkawan start respect aku. Aku mula menukarkan pembohongan aku blaja Taekwando dengan cara yang lebih real masa aku darjah 4. Aku start curi2 blaja Taekwando pakai kitab Taekwando akak aku (masa tu akak aku blaja taekwando kat UKM). Aku panggil jiran belakang umah aku Muzam dan kitorang start blaja sama2 kat surau. Cara pembelajaran kitorang senang je, copy n paste bulat2 semua movement yang ada dalam buku tu. Dalam time tu jugak aku dah boleh turning kick, karate kayu sampai patah dan boleh split kaki aku 180 darjah. Pergh!!walaupun camtu, aku still kena buli sket2. Takleh blah gak la..

Atas dasar terpengaruh ngan Karektor Ryu dari game tu jugak, aku tanpa berfikir panjang join kelab Taekwando masa aku kat sekolah menengah sains. Dan masa tu jugak aku realize Idola aku si Ryu a.k.a Pendekar Sunyi bukanlah berasal dari aliran Taekwando. Beliau berasal dari Aliran Karate campur Kungfu Jepun sikit2. Walaupun aku rasa agak kecewa, aku terpaksa meneruskan jalan yang aku pilih..dan bermulalah kehidupan aku sebagai Martial Artist yang rasmi..dengan Taekwando sebagai permulaan..Hiap!!

4 comments:

Adam Izhar Azman and Nalique Hazwan Zinol said...

haih same la en arep permulaan martial arts..
aku pon start belaja teakwondo ITF kat terengganu yg uji mase tu master najmi kat sijil rasmi besar gedabak tu ade tandatangan master sabree saleh, tp sampai hijau nak naek biru jer pastu berenti sbb da abes darjah 6. maka x dpt dinafikan teakwondo sgt berpengaruh di sekolah walaupon kite masih kecil.

3viLXeIjI said...

haha.kenangan beb.masa tu tak knal silat lagi.so takde ape2 yg nak disesalkan..sume ilmu yg baik amik aje..

Adam Izhar Azman and Nalique Hazwan Zinol said...

memang x sesal pon, bersyukut sbb teakwondo la aku bleh kangkang luas sampai skang hahaha..

3viLXeIjI said...

Kahkah..kangkang luas ke?bahye weh..rapatkan balik dengan jamu serapat mak lijah parit 24 sungai besar..kahkah!

bloG BudDieS